8 websites voor gratis stockfoto’s (en video’s)


Het menselijk brein verwerkt afbeeldingen 60.000 keer sneller dan tekst. Het is daarom van groot belang goed beeld bij jouw content te plaatsen, om de aandacht van lezers te trekken en je boodschap over te brengen. Maar hoe kom je aan het juiste beeldmateriaal? Niet iedereen heeft een budget om een fotograaf in te huren. Gelukkig zijn er diverse stockbeeldbanken waar je je beelden gratis kunt downloaden. Wij zetten ze voor je op een rij.

1. Unsplash

Unsplash is opgericht door een webdesigner die graag mooie foto’s wilde delen met anderen, en daar ook anderen voor uitnodigt – zonder daar iets voor terug te willen. Via de site vind je meer dan 4 miljoen gratis hoge resolutie beelden gemaakt door fotografen. De foto’s op Unsplash kun je gratis gebruiken voor alle mogelijke doeleinden (commercieel en niet-commercieel) zonder dat je de naam van de maker hoeft te vermelden.

2. Pixabay

Deze site heeft een zeer grote database van hoge resolutie beelden. De beelden op Pixabay zijn iets meer gericht op bedrijvigheid en marketing dan Unsplash. Handig: Naast foto’s vind je op Pixabay ook gratis illustraties, vectors, geluidseffecten en GIFs.

3. Pexels

Pexels is misschien geen nieuwe naam voor je. Pexels heeft een bibliotheek met meer dan 3,2 miljoen gratis stockfoto’s. Naast foto’s biedt Pexels ook gratis stockvideo’s aan. Het platform wordt mede daardoor veel gebruikt door bloggers.

4. Vecteezy

Ook Vecteezy biedt een uitgebreide bibliotheek met gratis stockfoto’s. Maar Vecteezy onderscheidt zich op twee punten ten opzichte van andere stockfotosites. De zoekmachine is namelijk wat uitgebreider dan andere stockfotosites, waardoor je via Vecteezy ook kunt filteren op kleur, oriëntatie, stijl, aantal mensen, leeftijd van modellen en meer. Alle foto’s worden na inzending handmatig beoordeelt op kwaliteit door leden van het inhoudsteam. De bibliotheek van Vecteezy wordt dus vakkundig samengesteld, wat de kwaliteit ten goede komt.

5. Freepik

Ook Freepik heeft een krachtige zoekmachine waarmee gebruikers gratis stockfoto’s van hoge kwaliteit kunnen vinden. Maar ook vectorafbeeldingen, illustraties en PSD-bestanden zijn via Freepik te downloaden. Diverse filters helpen je zoekterm na zoeken te verfijnen; je kunt filteren op kleur, type bestand en meer. Freepik-gebruikers kunnen grafische bronnen downloaden die compatibel zijn met Adobe Illustrator of Photoshop.

6. Stockvault

Ook Stockvault is een goede bron voor gratis stockfoto’s. Het aanbod is wat kleiner dan bijvoorbeeld Unsplash, maar bevat beelden van goede kwaliteit en het aanbod wordt dagelijks aangevuld met nieuwe beelden. Handig is het zoeken per categorie.

7. Negative Space

Doel van Negative Space is creëren van een platform waarop fotografen hun beelden met anderen kunnen delen. Bezoekers kunnen de hoge resolutie beelden gratis downloaden. Negative Space maakt gebruik van een aantal handige categorieën, waardoor je snel de foto kunt vinden die je zoekt.

8. PicJumbo

PicJumbo is opgericht door een webdesigner en fotograaf wiens foto’s door grote stockfotosites werden afgewezen vanwege ‘onvoldoende kwaliteit’ en daarop besloot zijn eigen platform op te richten, waar hij zijn foto’s gratis aanbood. Bijna alle foto’s op PicJumbo zijn gemaakt door de oprichter zelf, waardoor de foto’s op PicJumbo met bijna 100% zekerheid volledig uniek zijn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe functionaliteiten en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe functionaliteiten en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!