Wat is een online magazine?

De term ‘online magazine’ kom je tegenwoordig regelmatig tegen. Maar de toepassingen hiervan lopen sterk uiteen. Vaak wordt een doorbladerbare PDF al een online magazine genoemd. In andere gevallen gaat het om complete digitale tijdschriften die je online kunt lezen.

Over de samenstelling van deze laatste variant is vaak goed nagedacht. Het gaat in de basis om een bundeling van artikelen en deze worden gepresenteerd met behulp van een redactieformule. Hierbij wordt door de redactie goed nagedacht over het bladritme, bijvoorbeeld het afwisselen van een langer artikel zoals een diepte-interview of reportage met een luchtige column. Vaak wordt een scherp gedefinieerd lezerspubliek aangesproken.

Waarom een magazine online publiceren?

Om maar met de deur in huis te vallen: Online zijn de mogelijkheden uitgebreider. Je kunt eenvoudig directe links bieden naar andere websites, je voegt makkelijk video’s toe, wijzigingen zijn snel door te voeren, waardoor de content altijd up-to-date is en je hebt de mogelijkheid diverse interactieve elementen toe te voegen, zoals responsformulieren.

Ook het gemak voor de lezers is groot: Zij hebben het magazine letterlijk op zak, doordat een online magazine op tablet, telefoon en een desktopcomputer te lezen is. Daarmee is jouw content gemakkelijk onderweg te lezen.

Met een online magazine kun je bovendien besparen op productie-, druk- en distributiekosten. Het is dus een stuk duurzamer.

Het succes van een online magazine

Diverse factoren zijn van invloed op het succes van een online magazine:

Heldere navigatie en duidelijke buttons
Snelheid van bewerken, laden en bekijken
Leesbaarheid op desktop, tablet en telefoon (responsive)
Bewerkbaarheid van de content
Mogelijkheid om content te delen op social media
Meetbaarheid van het leesgedrag door bijvoorbeeld Google Analytics
Meetbaarheid van het leesgedrag door bijvoorbeeld Google Analytics
Vindbaarheid van content voor zoekmachines

Een online magazine uitgeven?

Om een online magazine uit te geven heb je natuurlijk een goed werkend platform nodig. Wij van Diziner kunnen je hiermee van dienst zijn. Lees snel meer over de mogelijkheden in Diziner. 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe functionaliteiten en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!