Google Analytics stapt over op GA4


De volgende generatie Google Analytics

Volgend jaar zomer stopt de huidige manier van gegevens verzamelen in Google Analytics. Om hierop voorbereid te zijn zetten wij al onze klanten nu al over op GA4. We leggen je hier graag iets meer over uit.

Van session-based naar event-driven

Alle Diziner omgevingen maken momenteel nog gebruik van Universal Analytics. Bij deze meetmethode worden sessies gemeten en vervolgens gekoppeld aan gebruikersdata. GA4 meet in plaats van sessiegebaseerde gegevens een serie van events. Elk event geeft via parameters extra informatie door, waardoor automatisch o.a. videoweergaven, downloads en meer factoren worden gemeten. Er komt dus meer nadruk te liggen op waardevolle bezoeken en interacties.

In GA4 worden zowel website- als app-gegevens verzameld, om meer inzicht te krijgen in het klanttraject. Dit bekent onder meer dat een gebruiker ook te volgen is over verschillende devices.

Omdat de manier van meten volledig is vernieuwd, bekent dat er opnieuw begonnen moet worden met het verzamelen van data. Vandaar de overstap naar GA4.

Wat moeten onze klanten doen?

Onze klanten hoeven niks te doen, wij hebben voor al onze Diziner klanten al een GA4 omgeving aangemaakt, waartoe zij binnenkort ook zelf toegang toe krijgen. Door de GA4-omgevingen nu al aan te maken, wordt nu al data verzameld. Deze GA4-omgeving loopt voorlopig parallel met de Universal Analytics property. Per 1 juli 2023 zal de Universal Analytics property geen nieuwe data meer verzamelen. De gegevens in deze property zullen vanaf dat moment nog ongeveer 6 maanden in te zien zijn. Omdat alle verzamelde gegevens van grote waarde kunnen zijn, raden we aan in die 6 maanden de historische rapporten te exporteren.

Meer weten?

Wil je verder lezen over wat er allemaal veranderd in GA4? Hier vind je meer informatie over de nieuwe generatie Google Analytics. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe functionaliteiten en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe functionaliteiten en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!