Hoe maak je een publicatie – een stappenplan

Je bent natuurlijk vrij om zelf een volgorde van (be)werken te kiezen bij het samenstellen van een publicatie. Maar het kan bij het eerste keer zelf maken van een publicatie even zoeken zijn welke stappen allemaal nodig zijn. Daarom hebben we onderstaand stappenplan opgesteld dat daarbij houvast kan bieden.

Alle content verzamelen #

Voorafgaand aan het maken van de publicatie zelf, is het handig om alle content te hebben verzameld. Het werkt het fijnst als je alle teksten en beelden gereed hebt en je de (voorlopige) pagina volgorde al hebt bepaald.

Je kunt ervoor kiezen om ook alvast alle beeld te verkleinen en te uploaden. Je leest hier meer over de juiste beeldformaten en hoe je beelden kunt uploaden in de mediabibliotheek.

Een publicatie aanmaken #

De eerste stap is het toevoegen van een publicatie. Je kunt een nieuwe publicatie aanmaken of een bestaande publicatie kopiëren.

De pagina’s klaarzetten #

Na het toevoegen van een publicatie, zet je alvast de structuur van de publicatie neer door alle gewenste pagina’s aan te maken en deze een (voorlopige) titel mee te geven.

De contentpagina’s bewerken #

Vervolgens kun je alle pagina’s zelf gaan bewerken, waarbij je de verzamelde content op de pagina’s plaatst. Controleer hierbij ook alvast hoe de pagina er op tablet en telefoon uit zal gaan zien (de responsive check).

De pagina instellingen bewerken #

Nu alle pagina’s zelf klaar staan, kunnen de algemene pagina instellingen, zoals de paginatitel, pagina omschrijving en uitgelichte afbeelding worden ingesteld.

De definitieve paginavolgorde instellen #

Stel nu de definitieve paginavolgorde in.

De voorpagina instellen #

Het is altijd aan te raden om als laatste pagina de voorpagina van je publicatie te bewerken. Hiermee voorkom je eventueel dubbel werk, omdat je precies wat de definitieve volgorde van de pagina’s in de editie is en kan je alles naar de juiste pagina’s laten doorverwijzen. 

Cache opnieuw genereren #

Een aantal van de wijzigingen die je doorvoert in Diziner, zijn niet direct zichtbaar voor de gebruikers. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om een wijziging van een afbeelding in het menu, een wijziging van een paginatitel of een tekst in de footer. Je kunt alle wijzigingen direct voor alle gebruikers zichtbaar maken door de cache opnieuw te genereren.

Je leest hier hoe je de cache opnieuw kunt genereren.

Controle #

Nu alles staat ingesteld, raden we aan de publicatie nog een keer helemaal na te lopen. Staat alles op de juiste plek, staan er geen foutjes meer in de teksten, is alle content goed leesbaar op zowel desktop, tablet als telefoon?

Publiceren #

De allerlaatste stap is natuurlijk het publiceren van de gemaakte publicatie. Je kunt ervoor kiezen de publicatie direct te publiceren of in te plannen voor publicatie in de toekomst. Ook is het mogelijk de publicatie te categoriseren. Je leest er hier meer over.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe functionaliteiten en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!